Eriks idé

Fakta om potatis:

Potatis är en grupp rotfrukter som tillhör familjen potatisväxter. De växer vilt i Sydamerika och flera arter odlades av indianerna. Den enda potatisart som odlas utanför Sydamerika är Solanum tuberosum.

Namnet potatis kommer från spanskans "patata" som kommer av en sammanblanding av namnet på sötpotatis "batata" (Ipomoea batatas), och "papa" som är den valigaste benämnigen i spansktalade länder och är lika med quechuans "papa" (fr. pomme de terre; jordäpple) . I norra Sverige kallas de päror på grund av likheten med päron. Även i de sydligaste delarna av Sverige (Skåne och västra Blekinge) har de samma namn, och kan i dessa trakter ibland även kallas pantofflor eller knudor. I vissa delar av Värmland säger man jordäpplen (jämför franskans pomme de terre).

Potatis – som är en av världens viktigaste stapelfödor – har sitt ursprung i Sydamerika,[2] där den har odlats sedan år 8000 f.Kr. Den "upptäcktes" i Peru år 1530 av spanjoren Gonzalo Jiminez de Quesada som förde den år 1539 till Spanien.[3] Hur potatisen kom till Sverige är höljt i dunkel men många växthistoriker håller för troligt att potatisen infördes i landet av hemvändande soldater från trettioåriga kriget.

Jonas Alströmer är den som blivit mest känd för sina insatser för att få potatisen populär i Sverige. Den spridda uppfattningen att det var Alströmer som införde potatisen till Sverige är dock fel. Redan 1658 hade Olof Rudbeck planterat potatis i Uppsala botaniska trädgård.

Den stora populariteten kom dock först på 1800-talet då kunskapen om dess användning vid beredning av brännvin blev allmänt känd. Redan 1748 hade Eva De la Gardie redogjort för hur detta går till, vilket ledde till hennes inval som första kvinna i Kungliga Vetenskapsakademien.


Kommentarer
Postat av: anton

intressant, viktoria!

2009-08-29 @ 21:40:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0