Mer pengar åt unga föräldrar!

Här ska ni få lära er grejer.
Min svenska uppsatts, en debattartikel om att unga föräldrar borde få mer föräldrapenning.


Mer pengar åt unga föräldrar!


25 av 1000 ungdomar mellan 16 -19 år har gjort abort och 30 procent av dessa gjorde det pga. ekonomiska skäl.

Utan inkomst, som studerande ungdomar oftast inte har, får man bara 180 kr/dag i föräldrapenning. Detta plus barnbidraget och studiebidrag ska ungdomarna leva på och försörja sitt barn med, medan de som arbetar får 80 procent av deras inkomst som föräldrapenning, vilket är otroliga skillnader.


Enligt Ulla-Britt Wennerholm forskare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har medelåldern på förstföderskor ökat från 24 till 28,5 år sedan 1970. Detta beror främst på att par vill ha en stadig ekonomi innan det skaffar barn, vilket det inte kan få utan arbete eftersom bidragen är så låga.
Samtidigt som medelåldern på föräldrar ökar, minskar genomsnittet på antalet födda barn som idag bara är 1,5 barn/kvinna vilket är den lägsta siffran under hela 1900-talet, enligt "Forskning och Framsteg" av Britta Holm.

Detta är väldigt logiskt eftersom ju senare man får ditt första barn, desto mindre chans finns det att ge barnet ett syskon med tanke på att kapaciteten att bli gravid minskar kraftigt efter 30 års ålder.

Risken att få ett barn som inte är friskt ökar också i samband med ökad ålder på föräldrarna. Till exempel finns en risk för komplikationer som till exempel rubbning av kromosom 21, alltså Downs syndrom, som sägs vara 1/100 om du är över 40 år och bara 1/15000 om du är kring 20 år.


I en motion till Riskdagen 2008/09 skriver Mikael Oscarsson och Ingemar Vänerlöv att Norge lyckats minska sina tonårsaborter enormt genom att öka engångsstödet från 3 000 till 34 000 norska kr. Detta är någonting jag tycker att Sverige borde sträva emot eftersom då unga som faktiskt önskar barn skulle kunna bli föräldrar tidigare utan att behöva oroa sig så mycket för ekonomin.


Såklart blir det dyrare för staten att ge ut större bidrag men det kommer kompenseras till viss del eftersom det inte kommer att behöva gå lika mycket pengar till sjukvård då barnen kommer att vara mycket friskare.


Många använder argumentet "barn ska inte ha barn" och menar då på att unga föräldrar inte kan ta sitt ansvar över barnen. Detta är någonting som gör mig upprörd eftersom jag tycker att man drar alla ungdomar över en kam. De fall där ungdomar inte klarat av att sköta om sina barn och socialen behövt ta över är de ända som uppmärksammas, inte de som faktiskt är mycket bra föräldrar, trotts sin ringa ålder.

Som ung förälder har man även större chans att få hjälp utav friska mor- och farföräldrar med diverse saker, vilket inte är lika sannolikt om man blir förälder kring 30-40 år.

Själv tycker jag att det är otroligt oansvarigt och orättvist att skaffa barn i äldre ålder då det finns större riks för att man själv dör innan barnet nått vuxen ålder.


Så för att minska aborterna, minska den ofrivilliga barnlösheten och öka antalet födda barn: höj föräldrapenningen för dem som studerar så att alla människor får sin chans i livet att ta del av ett mirakel.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0